Kapitel 2: Bergshamra

SkyltarSkyltarBergshamra är en förort som tillhör Solna kommun strax norr om universitetet på röda linjens Bergshamra CBergshamra CBergshamra CBergshamra Ctunnelbanesträcka. Som ort konstruerades större delen av bebyggelsen under femtiotalet, dvs. under samma tidsperiod som Hässelby Gård, som vi tidigare har besökt. Det är två områden som enbart verkar ha sin konstruktionstidpunkt gemensamt. I Bergshamra möter man en flora av funktionella utrymmen, där arkitekturen tenderar att vara fjärran dom lapptäckesområden som man möter i Hässelby Gård. Istället finns här ett område med stjärnformade hus, ett studentområde (kallad Kungshamra), ett rekreationsområde med amerikansk fotbollsplan och löparbana. Ett litet bassängområde som har skyltar på svenska Rekeationsplats 2Rekeationsplats 2såväl som på engelska. Bilplatserna är många, och läns- och stadsbussar går alla härigenom. Bergshamra tycks således vara en ort för resursstarka invånare, som premierar rörelse och Bergshamra Csom även har tid till rekreation. Med tanke på dess närhet till universitetet kan man tänka sig att det är en ort vars invånare arbetar i informationsintensiva arbeten, ”white collar workers”.  Detta är något som även tycks bekräftas av det enorma kontorskomplex för ett försäkringsbolag som förenar södra och norra Bergshamra. Förmodligen är det menat som ortens främsta arbetsplats då den konstruerades under 80-talet, för försäkringsbolaget Skandia. Planerna var dock ursprungligen att det var bostadshus för 500-600 invånare som skulle förena den södra med den norra sidan.   

 

Dom småcentra som man mötte i flertal i Hässelby Gård finns inte här. Här är all konsumtion centrerad till det anspråksfulla centrum som finns i direkt anslutning till tunnelbanan. Förutom några få pizzerior och en från centrum separat ica-butik är det här som det nödvändiga inhandlas. Trots att centrumet är väldigt litet, gör det stora anspråk genom dom väldesignade skyltar som finns i båda ändorna av centrumet. Dessa är mycket lika dom som man kan möta i större köpcentra, där det ibland är svårt att lokalisera sig bland alla butiker – detta är inte fallet här, och man får känslan av att informationsskyltarna gör anspråk som centrumet inte riktigt lyckas uppfylla. Centrumet i sig innehåller det som centrum brukar innehålla, apotek, livsbutik, plus några mindre kontorsbutiker inriktade på design och visitkort.   

IF-skrapanDetta rör dock den norra sidan och efter att ha promenerat över bron som sträcker sig över Bergshamravägen finner man nybyggda och stora hus, med säkerhet byggda efter att Skandias kontorskomplex konstruerats. Lägenhetsbyggnaderna ger intrycket av att hålla en högre standard än ortens övriga bebyggelser. Det är ett område med mycket grönska, där den stadsplaneringsmässiga tanken förmodligen är att de flesta som bebor detta område arbetar i anslutning till den kontorsbyggnad som överbryggar Bergshamravägen, eller i någon av dom andra företag som huserar i denna del av orten. Den södra delen har mycket bostäder, grönska, och företag som huserar i gamla gårdar, men enbart ett livs. Det är förmodligen även det ett symptom på att rörelse är något som premieras i denna del av orten, en tanke som bekräftas av dom många parkeringsplatser som finns – dock i anslutning med få busslinjer och en viss bit till tunnelbanan.   

Kv SfärenÄnnu längre bort från tunnelbanan finner man kvarteret Sfären, som byggdes under slutet av 1980-talet av Evangeliska brödraskapsförsamlingen, Herrnhutarna. Även här finner man stjärnformade hus, men dock i större skala än dom små trevåningshusen som finns i anslutning till tunnelbanan. Kvarteret Sfären är ett område med stark religiös anknytning, med en kyrka vid den centrala punkten. Det faktum att denna del av orten är byggd på en höjd, där kyrkan är högst upp, eller i den innersta kretsen, och bostadsområdena bär olika namn beroende på vilken höjd dom befinner sig bekräftar även denna tes, namn som trygghet, frihet, glädje. Sfären påminner på ett något olustigt sätt om familjehotellet i Hässelby Gård, som strävade efter att tillgodose alla behov i byggnaden, men här rör det sig om en helt annan skara av behov än dom som ensamstående mödrar, som familjehotellet ursprungligen byggdes åt, kan ha haft – det vill säga religiösa behov. Kvarteret, beläget på Stocksundstorp, ligger en bra bit från tunnelbanan, och har enbart Staty i kv Sfärenen busslinje i närheten. På grund av dess geografiska placering, såväl som att det är placerat på en hög kulle, tillsammans med dom fakulteter som området erbjuder, konferenslokal, restaurang, fotvård och ett mindre parkeringshus, lämnas man med intrycket att detta området är ett försök att vara ett så kallat ”gated community”, där staketet utgörs av geografiskt läge och brist på kommunikationer, såväl som en uppenbart religiös prägel. Det finns även två grindstolpar som markerar bilvägen upp till Sfären.  

Bergshamra är en ort vars utrymmen präglas av det funktionalitetstänk som konstruerade dom flesta förorterna under 50-talet. Men till skillnad från Hässelby Gård, där man fortfarande kan hitta utrymmen som inte tycks kunna underordnas någon direkt funktion (det rör sig om mindre skogsområden, halvt övergivna småcentrum och parkutrymmen), är utrymmena i Bergshamra helt determinerade av en bestämd funktion – och den enda rörelsen som finns tillhanda är rörelsen bort från orten, via dom många busslinjer eller dom bilvägar som ortens invånare förmodligen använder i mycket hög grad, då detta är en bilort.  

Annonser

3 svar to “Kapitel 2: Bergshamra”

 1. Markus Magnuson Says:

  Vad menas med stjärnformade hus, mer exakt? Vad för typ av stjärna?

 2. Patrik Says:

  Stjärnhusen, som beskrivs i inlägget, finns i två former. Dels dom trevåningshus, som sedda från ovan påminner om tre-uddiga stjärnor. Se bilder här: http://www.solna.se/templates/Page_solna_submenu____19758.aspx

  Dom stjärnformade hus som finns i kv Sfären, är betydligt högre än tre våningar, men bär likheter med ovannämnda stjärnhus sedda från ovan.

 3. Mira Says:

  De fina stjärnhusen, modell äldre, är ritade av samma arkitekter som även ritat Vällingby och Farsta centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: