Förord

Den urbana periferin konstruerades i ett samhälle som karaktäriserades av en intention att erhålla det statiska. Denna intention manifesterades i samhällsliv och i den urbana planeringen. Rent samhälleligt var det en fråga om att erbjuda trygghet; denna era, som ibland går under namnet ”industrisamhället” präglades av långvariga anställningar, konsensus, och stabilitet, för ögonen hade man siktet inställt på att bygga ett samhälle som framför allt omfamnade det statiska, det icke-rörliga. Dessa fenomens främsta kännetecken är kanske dom förorter som byggdes, enligt ett ”allt-i-ett”-format. Förorter som byggdes enligt ”ABC”-modell, och som erbjöd arbete, bostad och centrum på en och samma plats; stabilitetens mest explicita urbana manifestation. Allt för att förhindra längre resor och erhålla mindre rörelse.

 

Många av de som talade om industrisamhället menar att vi idag rör oss mot ett samhälle som fundamentalt skiljer sig från det statiska och säkra samhället som vi vant oss vid. Istället för långvariga anställningar talar man om flexibilitet, företag planerar kortsiktigt och information och rörelse är två ledord för det som vissa kommit att kalla för ”informationssamhället”. Ett sådant samhälle präglas just av rörelse; en oupphörlig rörelse mellan olika tillvaroformer -ibland studerande, ibland arbetande, ibland arbetslös – mellan olika sociala sammanhang, och en rörelse i den urbana miljön.

 

Projektet kommer att fokusera på hur en sådan förändring märks av i den urbana miljön. Genom att granska resterna från det statiska samhällets stadsplanering, och sätta dessa i förhållande till fenomenet ”mobilitet”. Både en fråga om rörelse av kroppar, till hur den urbana strukturen ser ut när det kommer till saker som arkitektur och befrämjandet av mötesplatser. Projekt Periferi ämnar undersöka de orter som konstruerades i en era då det statiska omfamnades, genom att se på dessa platser med mobilitetens begrepp.

 

Under dom närmaste veckorna och månaderna kommer Projekt Periferi att röra sig i dom orter som till allra största grad kännetecknas av idén av självtillräcklighet – det vill säga orter som byggdes med ”ABC”-modellen som förebild. Genom fotodokumentation och observationer som tangerar dom som används av urbansociologer och stadsplanerare, hoppas vi komma närmare svaret på frågan hur ett samhälle som bejakar det mobila kan komma till uttryck i en miljö som konstruerades för det statiska.

Annonser

2 svar to “Förord”

  1. Markus Magnuson Says:

    Mycket intressant initiativ, ska följa detta med spänning!

  2. monki Says:

    Lovar gott det här!

    I malmö har vi ju inte riktigt de avstånden som gör ABC-förorter nödvändiga och meningsfulla. Här kanske ett repotage om EU-moppar på Bo01 skulle passa bättre. Det börjar bli säsong nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: